Duurzaamheid

Duurzaamheid, een begrip dat niet meer valt weg te denken in het ondernemersklimaat. Zo ook niet bij Rondaan. Wij zijn continu bezig met optimalisaties omtrent duurzaamheid. De afgelopen jaren hebben we al diverse maatregelen genomen om bij te dragen aan een betere (duurzame) wereld.

Een compleet duurzame bedrijfshal

Waar het ooit begon met het scheiden van afval, zijn wij tegenwoordig volop bezig met het invoeren van duurzame maatregelen. Waarom? Omdat wij graag ook voor de volgende generatie een goed bedrijf achter willen laten. Zo is onze oude asbesthal vervangen door een compleet nieuwe, duurzame bedrijfshal. Zo is er geen gasaansluiting meer, is de hal voorzien van vloerverwarming in combinatie met een lucht-water warmtepomp. De buitenlucht wordt zo op een energiezuinige manier omgezet naar warm water voor de verwarming. Ook is de hal optimaal geïsoleerd én voorzien van 500 zonnepalen.  

Duurzame bedrijfshal
 

Eneco HollandseWind

De overige elektriciteit die wij gebruiken kopen wij groen in. Hierbij kiezen wij voor Eneco HollandseWind met Milieukeur van SMK (Stichting Milieukeur). Dit bewijst dat de stroom duurzaam is opgewekt in Nederland. Met de afname van windenergie uit een Nederlands Park verlagen we onze CO2-uitstoot en ondernemen we een stuk duurzamer. Bovendien dragen we bij aan meer duurzame energieproductie in Nederland. In 2024 levert dit ons 31.231 kg CO2-besparing op. Dit is evenveel als wat 1.249 bomen in een jaar tijd aan CO2 opnemen.

 

Kleine en grote maatregelen

Of het nu gaat om kleine of grote maatregelen: wij vinden het belangrijk om voorop te lopen als het gaat om duurzaamheid. Zo maken we steeds meer gebruik van ledverlichting. Onze nieuwe hal is hier volledig van voorzien en de rest van het bedrijf volgt ook snel. De poetsdoeken die onze monteurs gebruiken, worden gewassen. Zo kunnen ze worden hergebruikt. Wij hergebruiken tinner uit oude verf, waarmee we verf verdunnen. Al het afval wat wij veroorzaken wordt gescheiden.
 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen


Naast dat wij ons veel richten op het Planet gedeelte van het maatschappelijk verantwoord ondernemen, richten wij ons ook op het People gedeelte. Wij helpen mensen in het arbeidsproces en met het terugkeren in de arbeidsmarkt. Immers: het commerciële aspect is ontzettend belangrijk om een gezond bedrijf te runnen. Echter, in onze ogen is een toekomstbestendige en maatschappelijk verantwoorde organisatie net zo van belang. Dat gaat niet zonder focus op duurzaamheid.
 

Circulair ondernemen

Bij Rondaan vinden we bijdragen aan een circulaire economie erg belangrijk. Dit houdt in dat producten en grondstoffen maximaal worden hergebruikt en waardevernietiging worden beperkt. Zo dragen we bij aan een groenere toekomst. De circulariteit is goed terug te zien in onze processen. Van de productie, distributie, het daadwerkelijke gebruik tot reparatie en onderhoud. Circulariteit blijft terugkomen. Zo hebben we bijvoorbeeld ons wagenpark vervangen door 100% elektrisch aangedreven auto’s. Wij werken met met lokale partners die snel ter plaatse kunnen zijn bij landelijke storingen, zodat reistijd en CO2 uitstoot wordt beperkt.
 

Partners in circulariteit

We werken samen met partners die circulariteit ook hoog in het vaandel hebben staan. Zo heeft onze partner Rasco zijn machines modulair ontworpen en opgebouwd. Ze werken onder andere met gestandaardiseerde componenten. Met deze componenten kan een veelvoud van klant specifieke combinaties worden gemaakt. Hierdoor is er een snellere doorlooptijd, minder voorraad en minder grondstoffen. Tijdens de productie maakt Rasco voor 95% gebruik van gerecycled materiaal. Het gebruik van een Rasco machine is erop gericht om zo weinig mogelijk grondstoffen te verspillen. Rasco heeft tevens een eigen zonnepark. Zo zijn zo zelfvoorzienend op het gebied van elektriciteit. Door de eigen zonneparken hebben wij onze gezamenlijke jaarlijkse CO2 uitstoot reeds met 126 ton per jaar gereduceerd. Zo zijn er verschillende maatregelen die onze partners nemen om circulair te ondernemen.
 

Deelnemer koplopersproject

Tevens zijn wij deelnemer van het Koplopersproject Noordwest Friesland. Waarom? Om het duurzaam ondernemen in onze organisatie naar een hoger niveau te tillen. We willen ons continu blijven ontwikkelen op dit gebied.
 

Benieuwd naar onze producten en/of dienstverlening? Of meer weten wat wij doen op het gebied van toekomstgericht ondernemen? Neem gerust contact met ons op.

Neem contact op