Rondaan in Franeker Courant: "Niet afwachten, begin vandaag nog"

26 oktober 2021

Lees het interview in de Franeker Courant over onze deelneme aan het Koploperproject Noordwest Friesland.

Franeker Courant, 21 oktober 2021

Eind september was de afsluiting van het Koploperproject Noordwest Friesland. In dat project gingen 12 vooruitstrevende bedrijven en de gemeente Waadhoeke aan de slag om hun organisatie (nog) duurzamer te maken. In deze serie laten alle koplopers weten waarom ze meededen, wat ze hebben geleerd en wat ze nu anders (gaan) doen. Vandaag is het de beurt aan Rondaan uit Berltsum.

Rondaan is een innovatieve en gespecialiseerde fabrikant en serviceorganisatie van klantspecifieke transportmiddelen, hydraulische laad- en lossystemen, wintermaterieel en veegzuigmachines. Rondaan heeft 30 medewerkers en Pieter Dirk Rondaan is algemeen directeur. Hij beantwoordde de volgende vragen:

Waarom hebt u besloten aan het koploperproject mee te doen?

Als 4e generatie familiebedrijf hebben wij het rentmeesterschap hoog in het vaandel staan en voelen wij ons verantwoordelijk voor de wereld om ons heen. Qua duurzaamheid hebben wij al de nodige stappen gezet, maar er kan altijd meer gedaan worden. In het koploperproject ga je aan de slag met specialisten op dit gebied en krijg je de kans om met andere ondernemers over dit onderwerp te sparren en ideeën op te doen.

Welke inzichten heeft het koploperproject u over duurzaam ondernemen gegeven?

De uitdaging waar we met zijn allen voor staan is enorm, niet afwachten maar begin vandaag nog.

Wat is voor u persoonlijk en voor uw bedrijf de meerwaarde hiervan?

Dat je door het zogenaamde ‘koplopers-duurzaamheidsprofiel’ een blauwdruk van je eigen organisatie krijgt op alle belangrijke duurzaamheidsgebieden. Het gaat dan over proces, behoorlijk bestuur, people, planet en profit. In combinatie met de milieubarometer krijg je concrete handvatten om aan de slag te gaan.

Welke duurzame oplossing(en) heeft u binnen uw bedrijf doorgevoerd of wilt u gaan doorvoeren?

Wij hebben een eigen zonnepark op onze daken, waardoor we grotendeels zelfvoorzienend zijn qua elektriciteit. Onze energiecontracten voor zowel elektriciteit in de donkere dagen en gas zijn nu omgezet naar groene co2 neutrale contracten. We hebben twee dieselauto’s vervangen voor 100% elektrische auto’s en we zijn aan het pionieren met watergedragen industrielakken. Samen met het personeel werken we met verbeterteams aan een veilige en plezierige werkomgeving. Al vanaf de ontwikkeling van een product streven we naar een zo lang mogelijke levensduur en geen onnodige verspilling van grondstoffen en materiaal. Ook zoeken we naar oplossingen om ons materieel steeds schoner te laten functioneren, de nieuwste ontwikkeling daarbij is een 100% elektrische veegzuigmachine.

Tenslotte: Wat is uw boodschap aan andere ondernemers om ze te overtuigen na te gaan denken over meer duurzaam ondernemen?

Begin vandaag nog, ook vele kleine stapjes zorgen vanzelf voor een groot effect.

Bron: Franeker Courant. (2021, 20 oktober). Koploper Rondaan: “Niet afwachten, begin vandaag nog”. pagina 5.

Terug naar overzicht

Waarmee kunnen we je van dienst zijn?

Voor periodieke keuringen zoals ALK, LLS, LPK en Palkeur kunt u bij ons in Berltsum/Berlikum en Sneek terecht. Vanuit Sneek helpen wij u bij storingen snel weer op weg met onze mobiele werkplaats en hydrauliekservice/slangenpers. In Berltsum beschikt Rondaan over een grote spuiterij.

Onze diensten